Фестиваль в стилі «хоррор» або Як на Закарпатті свиню різали

Ми, українці, маємо особливий талант: ми будь-яку справу перетворюємо на свято. От хоча б така, м’яко кажучи, неприємна і приватна справа, як різання свиней, а ми взяли й створили фестиваль гентешів в с Геча. І знаєте що? Він користується шаленою популярністю, адже, як-то кажуть, гуртом і батька добре бити, то чим свині кращі?

От зараз сміються ті, хто ніколи не був на селі, коли перед святом різали свиню. Та на подвірок збігаються «допомагати» не лише всі родичі, а й сусіди з ближніх 10 хат! Ще б пак! Адже, за «труди» всім перепаде свіжого м’ясця. На фестивалі гентешів в с. Геча майже так само, лише масштаби більші. Чому така дивна назва? Справа в тому, що в давнину гентешами називали професійних різників (ну, ви ж коли зуб болить самі його не вириваєте, а йдете до стоматолога. Тут так само: нащо самому мати клопіт, якщо можна позвати гентеша і він за якихось годину-півтори розбере свинку, як пазл). Фактично фестиваль складається з двох частин: вбивання свині та споживання готової продукції (приготованої звичайно).

Фестиваль гентешів. Частина І – кривава.

Довести своє вміння вправлятися з ножем на фестиваль приїжджають різники не лише з України, а з ближнього зарубіжжя: Угорщини, Польщі та ін.  За діями команд прискіпливо стежить журі. Учасники мають не лише вправно розібрати хряка, а й дотримуватись традицій цього ремесла. Наприклад, обпалити тушку в соломі (тоді сальце буде духмяним ммм).

Поспостерігати за процесом можуть всі бажаючі. Проте вважайте, що гентеші відповідають за професійне умертвіння свині, але під час своєї роботи не гарантують приємного видовища. Хоча, як показує практика, ті гості, які в першій частині свята закочували очі і сумнівалися, чи зможуть отаке їсти, м’якшали буквально за годину, коли нічого не нагадувало, що оці шматки м’яса нещодавно бігали живими.

Фестиваль гентешів. Частина ІІ – смачна

Свиня – це не лише 100-150 кг відбірного м’яса та сала, а й практично повна відсутність відходів. Для приготування годиться все, навіть, п’ятак та кишки, з останніх, до речі, роблять знамениту закарпатську гурку (хто не знає – це кров’яна ковбаса з рисом).

А взагалі на фестивалі гентешів в с. Геча можна спробувати близько 200 українських та угорських національних страв (більшість жителів селища етнічні угорці). Серед них і фірмова засмажена з цибулею кров, якою традиційно пригощають гентешів після роботи і гурка, і копчене сальце, і балик, і пікниця, і бограч, і ще багато чого дійсно смачного.

Підсумовуючи все вище сказане, зазначимо, що кривавий хоррор по-українськи, він же фестиваль гентешів у Гечі, вже став одним з найулюбленіших «смачних» свят, посівши почесне місце поруч з фестивалем бринзи і червоного вина. На ці та інші колоритні закарпатські свята вас запрошує компанія Клуб подорожей | «Мандрівник». Приєднуйтесь, буде весело і смачно!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *